No, la Lliga no podrà perseguir els que miren el futbol pirata, només els que donen el senyal
La Lliga vol perseguir la pirateria
Fets o Fakes

No, la Lliga no podrà perseguir els que miren el futbol pirata, només els que donen el senyal

Una decisió judicial permetrà a la Lliga identificar usuaris que veuen el futbol a la TV legalment però redifonen el senyal il·legalment

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

En les últimes hores, un titular ha corregut com la pólvora, el que deia que la Lliga podrà perseguir individualment els usuaris que consumeixen contingut audiovisual futbolístic de manera pirata. De fet, la mateixa Lliga ha emès una comunicació pública on assegura el següent: 

"Per primera vegada, un jutge dona llum verda a poder emprendre accions legals directament contra els usuaris que consumeixen contingut audiovisual protegit de manera il·lícita, és a dir, per a qui consumeix futbol pirata. La interlocutòria obliga els operadors a informar LaLiga de qui es connecta als servidors pirata. I en els pròxims dies, quan els operadors comencin a enviar les dades dels usuaris, començaran a arribar les reclamacions als domicilis particulars."

De tota manera, els advocats experts en dades i en entorns digitals consideren que la interlocutòria que ha emès el jutjat mercantil número 8 de Barcelona no permet fer el que diu la Lliga

Què diu realment la justícia?

Segons ha explicat l'advocada experta en protecció de dades i ciberseguretat Belén Arribas a "La tarda de Catalunya Ràdio", la interlocutòria només permet a la Lliga demanar dades d'usuaris que paguen legalment el senyal del futbol, però que el redifonen de manera il·legal a altres usuaris. 

L'expert en dret esportiu Cristian Zarroca confirma que el que ha fet el jutge és una diligència prèvia a instàncies de la Lliga per perseguir els intermediaris

"La Lliga sol·licita que el jutge demani a les companyies que identifiquin els intermediaris. No són els usuaris finals, sinó els que estan entre la companyia i els usuaris que veuen el senyal pirata. Perquè sembla que els vol demandar."

De tota manera, ni tan sols obtenir les dades dels intermediaris serà senzill per a la Lliga. Segons Arribas, per aconseguir les dades privades d'un usuari cal que la Lliga tingui arguments sòlids per demanar al jutge que obligui les operadores a cedir-les:

"S'ha de ponderar el dret de la Lliga, el perjudici que està patint, el benefici que obtindria de saber aquestes dades i, alhora, el dret de l'usuari a la protecció de dades, que està protegit a la Constitució. Cal tenir en compte els princpis de proporcionalitat, la necessitat de la mesura i la idoneïtat. Si donem dades personals que no serveixen per a res, la mesura no ha estat idònia."

Segons els experts, les operadores podrien aconseguir les IP privades dels usuaris que consumeixen continguts pirates, però no queda clar que fer-ho fos legal i, definitivament, donar aquestes dades a un tercer podria ser una vulneració clara dels drets de protecció de dades dels usuaris.

En qualsevol cas, la Lliga ha qualificat aquesta interlocutòria judicial com a "històrica" i l'està fent servir per intimidar els usuaris que estan incorrent en una activitat il·legal, com és consumir continguts pirates. Ja fa uns anys, la mateixa Lliga ja va haver de frenar una de les seves mesures per perseguir els pirates quan es va descobrir que espiava alguns usuaris fent servir els seus telèfons mòbils

 

ARXIVAT A:
TecnologiaTelevisióPirateria
Anar al contingut