José Palomo és l'autor del "Sa matao Paco" que ha fet famós l'APM
José Palomo és l'autor del "Sa matao Paco" que ha fet famós l'APM (3Cat)

Mor l'autor de la cèlebre frase de l'"APM?" "Sa matao Paco", José Palomo

El fill de l'artífex del popular mem ha confirmat la notícia: "El càncer ha guanyat la batalla, però allà on sigui el meu pare seguirà orgullós de tot l'afecte"

RedaccióActualitzat

Les xarxes estan de dol per la mort de José Palomo, autor de la cèlebre frase "Sa matao Paco!", popularitzada pel programa de TV3 "Alguna pregunta més?". Internet s'ha tornat a omplir de mems per homenatjar el pare d'una frase que ja s'ha convertit en una icona de la cultura popular del nostre país.

El fill de José Palomo ha explicat en una piulada que el seu pare ha mort de càncer i ha agraït l'afecte rebut d'ençà que el vídeo es va popularitzar:

El programa que va fer famosa la frase de José Palomo també ha expressat el seu condol per la mort d'una persona "estimadíssima":


De l'"APM?" al carrer, passant per les xarxes

El "Sa matao Paco" va irrompre amb força a la televisió de mans de l'"APM?" i ha fet el salt a internet en forma de mem a les xarxes socials. Però, més enllà d'això, ha transcendit la pantalla i s'ha convertit en una frase pronunciada habitualment a la vida quotidiana.

Però, quin és l'origen del "Sa matao Paco"? Tot i que molts la recorden com una frase mítica de l'"APM?", José Palomo la va pronunciar davant les càmeres del programa "Vuelta y vuelta" de la Sexta, un docuxou que retratava les dues cares d'una mateixa realitat a través de casos reals.

El maig del 2010, un equip del programa es va desplaçar al barri barceloní de Vallbona per donar a conèixer el Racing de Vallbona, un modest club de futbol regional del districte de Nou Barris. En el famós tall de vídeo, José Palomo, soci número 2 de l'entitat, es queixa a l'Ajuntament del mal estat dels marges del terreny de joc, on sovint anaven a parar les pilotades: "És una vergonya com tenen l'exterior del camp!"

Tot seguit, José Palomo dona indicacions al Paco, un altre aficionat del club que busca una pilota perduda entre els matolls i que acaba caient per un talús. És aleshores quan José Palomo pronuncia una frase que ja és història de la televisió: "Sa matao Paco!"

En aquest vídeo es pot veure la versió íntegra de l'entrevista emesa pel programa "Vuelta y vuelta":


La reaparició de José Palomo a l'"APM?"

La repercussió del "Sa matao Paco" ha estat tan gran que el febrer del 2023 el programa "APM?" va tornar al lloc dels fets per parlar amb José Palomo. En l'entrevista, Palomo explica fins a quin punt aquella frase va canviar la seva vida: "Una vegada em va parar la Guàrdia Urbana i em va preguntar si jo era el de 'Sa matao Paco'."

En el vídeo, José Palomo també parla del famós Paco: "Va marxar del barri i no sé on viu ara mateix. Espero que estigui bé i li envio una salutació cordial."

ARXIVAT A:
TelevisióXarxes socials
Anar al contingut