Cobrar el subsidi d'atur i treballar serà possible: què diu la reforma pactada amb sindicats

La reforma, que tira endavant sense la participació de les patronals, també inclou que es pugui treballar un cop faci un any que es cobra la prestació contributiva sempre que no es cobrin més de 18.900 euros

RedaccióActualitzat

Novetats en el subsidi de l'atur. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, i els sindicats han rubricat un acord per reformar aquest ajut no contributiu que es cobra durant 30 mesos quan s'ha exhaurit la prestació o no s'ha cotitzat el mínim per poder-hi accedir --360 dies en els 6 anys anteriors a la situació de desocupació.

El pacte s'ha firmat sense les patronals, després que el govern espanyol ja va intentar aprovar la reforma amb un reial decret. En aquella ocasió, però, els vots contraris de Podem, PP i Vox van tombar el text.

Ara, les novetats que recull la reforma, clau per desbloquejar 10.000 milions d'ajudes europees, són les següents:


Augmenta la quantitat a cobrar

Si fins ara el subsidi era de 480 euros, ara la quantitat inicial que es cobrarà augmenta en 90 euros, però disminuirà de manera progressiva.

Així, els sis primers mesos es cobrarà un 95% de l'IPREM, l'indicador que fixa el llindar per establir algunes ajudes públiques. Seran 570 euros.

Els sis següents serà un 90%, 540 euros, i a partir d'aquest moment un 80% de l'IPREM, és a dir, 480 euros.

En el cas dels majors de 52 anys, sempre cobraran 480 euros.

D'altra banda, a partir d'ara el podran cobrar els menors de 45 anys sense responsabilitats familiars.

El secretari general de CCOO, Unai Sordo; la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, mostren l'acord firmat (Europa Press/Fernando Sánchez)


Compatibilitzar treballar i cobrar

Una altra de les novetats més importants és que, com ja preveia el reial decret tombat, es podrà compatibilitzar cobrar aquest subsidi amb una feina, sempre que no es treballi més de 180 dies l'any. D'aquesta manera, s'espera evitar que la gent rebutgi feines temporals per por de perdre l'ajuda.

Però l'acord va més enllà del subsidi i preveu que, quan s'hagi cobrat durant un any la prestació contributiva, també es podrà treballar, sempre que no es cobrin més de 18.900 euros l'any.  


Agilitzar els tràmits

També es vol que la gestió del subsidi sigui més àgil. S'elimina el mes d'espera abans de poder-lo sol·licitar i es redueix a tres mesos el període de reconeixement.

Actualment, a Catalunya hi ha prop de 88.000 persones que perceben el subsidi d'atur i més de 7.000 que reben la renda activa d'inserció. D'aquests, uns 35.000 tenen més de 60 anys i la majoria, 58.000, són dones.

 

ARXIVAT A:
Atur
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut